Goede voornemens, duurzame kleding kopen.

Goede voornemens, duurzame kleding kopen.

We zijn alweer halverwege januari én wij zijn benieuwd! Had jij voor jezelf een aantal goede voornemens bedacht? En zo ja, hoe gaat het daarmee?

Steeds meer mensen willen bewuster en duurzamer leven. Zorgvuldiger nadenken over de dingen die zij in het dagelijks leven doen en aanschaffen. Op een bewuste manier boodschappen doen om zo food waste tegen te gaan, meer gebruik maken van het openbaar vervoer of het scheiden van afval zijn daar voorbeelden van. Duurzame kleding kopen, past daar ook bij.

Heb jij jezelf voorgenomen om dit jaar minder spullen te kopen en zo jouw impact op de aarde te verkleinen? Wij worden er enthousiast van! In deze blog vertellen we je meer over waarom duurzame kleding kopen een positief effect heeft.

co2 uitstoot save the planet

Duurzame stoffen | Minder CO2 uitstoot

Duurzame kleding wordt gemaakt van materialen minder schadelijk zijn voor het milieu. Stoffen als biologisch katoen, biologisch linnen, Lyocell, hennep en Ecovero zijn daar voorbeelden van. Doordat de materialen op een duurzamere manier worden geproduceerd, is de impact op het milieu – ten opzichte van niet duurzame stoffen - lager. Er wordt tijdens de productie minder CO2 uitgestoten en dat geldt ook voor de manier waarop de kledingitems uiteindelijk worden getransporteerd. Zo kiezen veel duurzame merken in Europa voor ateliers die binnen ons eigen continent gevestigd zijn.  

Ga naar onze duurzame stoffen guide.

Eerlijke werkomstandigheden

Daarnaast worden de kledingstukken op een betere manier geproduceerd. De mensen die de items maken, hebben een leeftijd waarop ze mogen werken en ontvangen een eerlijk uurloon. Ze werken op een plek waar de omstandigheden veilig zijn en hebben vrije dagen. Ook wordt er door de merken vaak in educatie en ontwikkeling geïnvesteerd. Wanneer jij voor een duurzaam merk kiest, mag je ervanuit gaan dat deze op een verantwoorde manier hun collecties tot stand brengen. Geen horror-taferelen die helaas, in onder andere de fast fashion industry, nog veel te vaak voorkomen.

inti knitwear
Foto: Inti Knitwear

Een lange levensduur

Een groot voordeel van duurzame kleding? De kwaliteit. Doordat de stoffen waarmee wordt gewerkt van hoge kwaliteit zijn, gaan duurzame kledingstukken lang mee. Mits je ze goed verzorgt natuurlijk. Ook wordt er tijdens het productieproces veel aandacht besteed aan het maken van het item. Zowel de stiknaden als afwerking worden zorgvuldig uitgevoerd en de kwaliteit wordt getest. Hierdoor is het eindproduct vele malen beter dan wanneer je bijvoorbeeld een fast fashion kledingstuk koopt. Zo geniet jij langer van jouw aankoop en hoef je minder snel een ander soortgelijk item te kopen.

Bezoek de Blog: hoe blijft je duurzame kleding lang mooi.


Impulsaankopen vermijden

Al wandelend door een fast fashion winkel zie je allerlei leuke jurken, blouses en broeken. Ze zijn allemaal gebaseerd op de laatste trends en het prijskaartje dat eraan hangt is ontzettend laag. Een glitterbroek voor nog geen dertig euro! Je besluit het in slechts enkele minuten: dit item gaat met je mee naar huis. Een half jaar later kijk je in jouw kast en ziet de glitterbroek hangen. Met het prijskaartje er nog aan. Het was toch een miskoop. Herken jij dit?

De prijs van duurzame kleding ligt – door de duurzame materialen en het eerlijke productieproces – hoger. Om deze reden schaf je het niet snel uit impuls aan. Je bekijkt het kledingstuk goed, past het en denkt erover na wanneer je het kan dragen. Als jij dan besluit om het te kopen, is dat omdat jij het heel erg leuk vindt en het bij je past. Op deze manier koop je minder, maar bewuster en ontwikkelt een garderobe vol met items om lief te hebben.

Bezoek de Blog: Duurzame kleding kopen bij WanderWood

a sustainable wardrobe
* Lees meer in dit boek over een duurzame kledingkast

No more waste

Duurzame merken lanceren – gemiddeld – twee collecties per jaar. De items in deze collecties zijn zowel van deze tijd als tijdloos en kunnen daarom vele jaren mee. Op een bewuste manier worden er een X aantal kledingstukken geproduceerd: hier wordt zorgvuldig over nagedacht. Op deze manier blijven de merken aan het einde van een seizoen niet met grote aantallen, onverkochte kledingstukken zitten. Die zij vervolgens in de sale proberen te slijten en wanneer dat niet lukt, vernietigen of dumpen. Geen onnodige bijdrage aan de enorme kledingafvalbergen in continenten als Afrika en Zuid-Amerika dus.

Leuk: doordat de oplage duurzame kledingstukken veel lager ligt, kom jij niet overal mensen met dezelfde trui, jeans of blouse tegen.


Meer informatie

Word jij blij van het lezen van onze blogs? En word je enthousiast van duurzame kleding, (woon)accessoires en verzorgingsproducten? Blijf op de hoogte van alle Wanderwood nieuwtjes, ons assortiment en weetjes op het gebied van duurzaamheid door je in te schrijven voor onze Earth Friendly Nieuwsbrief. Ook zijn wij op Instagram actief: @wanderwood_denbosch.


Ben je benieuwd naar de parels die je in onze gezellige winkel kunt vinden? Bij Wanderwood vind jij de allermooiste duurzame kledingmerken, zoals ArmedAngels, BasicApparel en Kings of Indigo.
Online alvast even kijken of direct jouw nieuwe aanwinst scoren? Breng een bezoek aan onze webshop. Liever in het echt komen rondneuzen? Je bent van harte welkom in onze winkel in Den Bosch. Je vindt ons in de bruisende Snellestraat op nummer 14.

Tot ziens! Liefs Team Wanderwood

 

 

Tekst: Joyce van Vugt | Tekstatelier van Vugt

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen