Hoe blijft je duurzame kleding lang mooi?

Hoe blijft je duurzame kleding lang mooi?

In jouw kast hangen een aantal duurzame items. Ze zitten heerlijk, zien er prachtig uit en zijn tijdloos dus vanzelfsprekend wil jij er zo lang mogelijk van genieten. Om dat te realiseren, dien je op de juiste manier met jouw duurzame kleding om te springen, maar hoe pak je dat aan? Klakkeloos je kleding in de wasmachine gooien en er een flinke scheut wasmiddel bijgooien, is niet de manier. Jaarlijks wordt er namelijk veel kleding weggegooid door verkeerde wasgewoontes. Het gebruik van te veel wasmiddel – met als gevolg dat de vezels beschadigd raken en de kleur wordt aangetast - is er een voorbeeld van.

Wil jij op een verantwoorde manier met jouw (duurzame) kleding omspringen, zodat je er lang plezier van hebt én minder nieuwe kledingitems hoeft te kopen? In de blog van deze maand vertellen we je er met alle liefde meer over.

jilaa

Tencel wassen en strijken

Bij Wanderwood zijn we er dol op… Tencel. Het is een zachte stof met een hoog draagcomfort die goed scoort als het aankomt op duurzaamheid. Doordat de stof ademt, is het zowel in de zomer als winter een fijne aanwinst en de pasvorm is werkelijk waar fantastisch. Jouw kledingitems van Tencel behoren door alle eigenschappen hoogstwaarschijnlijk tot jouw favorieten, dus spring er op de juiste wijze mee om en je kunt er jarenlang de show mee stelen.


Tencel wassen, is gelukkig niet ingewikkeld. Behandel het simpelweg als katoen. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en was het op 30 graden. In sommige gevallen mag Tencel enkel op een handwas-programma worden gereinigd. Controleer om deze reden altijd het waslabel. Het kledingstuk laten drogen, dat doe je aan de waslijn én wil je het strijken, kies dan voor een lage temperatuur – stand synthetisch – en gebruik geen stoom.

Alpacawollen kledingstukken reinigen

Een kledingstuk van alpacawol is prachtig. De stof draagt heerlijk, is warm, jeukt niet en ziet er ook nog eens supertof uit. Wil jij lang van jouw trui of vest genieten, dan is het aan te raden om het zo min mogelijk te wassen. Hang het regelmatig buiten en laat het uitwaaien. Is het mistig? Top! Het helpt de stof om muffe geurtjes kwijt te raken en zorgt ervoor dat het er weer fris uitziet. Is het winter en sneeuwt het? Leg jouw kleding – gemaakt van alpacawol – in de sneeuw.

Wil je jouw wollen kleding toch wassen? Keer het binnenstebuiten en was het met de hand in koud of lauwwarm water met slechts een druppeltje mild wasmiddel; dat laatste is erg belangrijk. Voorkom wrijven en laat het rustig weken. Gebruik, wanneer je het liever in de wasmachine reinigt, het wolprogramma op 20 of 30 graden en laat het altijd liggend drogen. Droog het kledingstuk nooit in de droger en ga ook niet met en stoomapparaat aan de slag. Van hoge temperaturen wordt het niet blij.

 

Spijkerbroeken opfrissen

Jouw jeans na twee keer dragen weer opfrissen? Dat doe je wederom niet in de wasmachine. Denim blijft het langst mooi wanneer je het zo min mogelijk wast. Hang het in plaats daarvan tijdens het douchen op in de badkamer, zodat het wordt gestoomd of leg het in een zak in de vriezer. Onaangename geurtjes gaan op die manier namelijk verloren.

Wil jij jouw jeans toch wassen? Doe dit dan na vier à vijf keer dragen en gebruik een koud wasprogramma. Laat het hierna aan de lucht drogen: wasmachines beschadigen de stof en zorgen ervoor dat de levensduur van jouw broek wordt verkort.

Algemene tips duurzame kleding verzorgen

1. Was de kleding zo min mogelijk

2. Gebruik mild en ecologisch wasmiddel: niet alleen goed voor je kleding, maar ook de aarde

3. Voeg de juiste hoeveelheid wasmiddel toe: niet zomaar een hoeveelheid erbij gooien dus

4. Kies voor een koud programma: ook op 30 graden wordt je kleding schoon

5. Was donkere, gekleurde en witte kleding gescheiden van elkaar
6. Stop kwetsbare kledingstukken in een waszak en doe ritsen dicht

7. Laat het aan de lucht drogen en vermijd de droger

8. Spray geen parfum of deodorant op jouw kleding

9. Laat zware kleding niet aan een hanger drogen

10. Kies ervoor – indien de stof dat toelaat – om het item af en toe te stomen, dat is minder schadelijk dan wassen. 

 

Meer informatie

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden of heb je nog een vraag? Laat het ons via social media weten of kom gezellig in onze winkel langs. We vertellen je met veel enthousiasme graag meer over duurzame kleding.

Wil jij jouw kledingkast aanvullen met nieuwe duurzame kleding? Op dit moment hebben we nog een aantal sale-items in de winkel hangen en ook de najaarscollectie druppelt binnen. Alvast (online) een kijkje nemen? Bekijk dan ons assortiment in de webshop.

Vind je onze blogs helemaal leuk? We plaatsen iedere maand een nieuw artikel over duurzame kleding en alles wat daarbij komt kijken. Krijg je daar graag een melding van? Op Instagram laten we je weten wanneer er een nieuw exemplaar online staat en schrijf jij je in voor onze nieuwsbrief en maak je een account aan dan krijg je niet alleen een melding, maar ook updates over ons assortiment, punten sparen, kortingen en meer…

Tot ziens! Liefs Team Wanderwood.

 

Tekst: Joyce van Vugt @Tekstatelier

Foto's: @intiknitwear, @armedangels

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen