Het bewustzijn over duurzaamheid groeit. Bedrijven spelen hier graag op in, en de term "duurzaam" is steeds vaker te vinden in de fashion-industrie. Veel kledingmerken doen er alles aan om ons te laten geloven dat ze de wereld willen verbeteren. Maar in deze blog zullen we uitleggen wat greenwashing precies inhoudt en hoe je het kunt herkennen, zodat jouw volgende aankoop echt duurzaam is.
Wat is Greenwashing?
Greenwashing is een term die wordt gebruikt voor bedrijven die zich voordoen als milieuvriendelijk en duurzaam, terwijl ze in werkelijkheid weinig of niets doen om de milieu-impact van hun activiteiten te verminderen. Het is een vorm van misleiding die consumenten in verwarring brengt en hen in de val lokt door te geloven dat ze een duurzame keuze maken, terwijl ze eigenlijk bijdragen aan de problemen die ze juist willen vermijden.
Kledingmerken kunnen bijvoorbeeld een milieuvriendelijk initiatief groots promoten, zoals het recyclen van een klein percentage van hun materialen, terwijl ze tegelijkertijd grote hoeveelheden nieuwe milieu onvriendelijke stoffen produceren, zoals polyester en viscose.
3 manieren om Greenwashing te herkennen:
1. Ontdek het verhaal achter je kleding: Kijk verder dan de claims op het label en de verpakking. Neem de tijd om het productlabel in het kledingstuk te lezen en te zien van welk materiaal het is gemaakt en waar het is geproduceerd. Veel van de kledingmerken bij WanderWood hebben een QR code op het label zitten, die je kunt scannen en zo kunt lezen waar en hoe het product gemaakt is. Merken als Kings of Indigo, ArmedAngels en Thinking Mu hebben zo’n QR code op hun hangtag.
* Foto boven) Waarom niet gewoon Biologisch Katoen (GOTS) gebruiken?
Kleine letters onderin: This product is sourced via a system of mass balance and therefore may not contain Better Cotton. Moeten we nog meer zeggen, Echt Hema?
2. Controleer onafhankelijke certificeringen: Sommige bedrijven maken gebruik van labels en certificeringen om hun producten als groen en duurzaam te bestempelen. Zo heb ik ooit een broek gezien bij de Zara waaraan een label hing “biologisch katoen”. Bij nadere inspectie bleek alleen het etiket op de broek van biologisch katoen te zijn, de rest van de broek was gemaakt van polyester! No Kidding!
Er zijn verschillende bekende certificeringen voor kleding die transparant en betrouwbaar zijn, zoals Fairtrade, Forest Stewardship Council (FSC), GOTS (biologisch katoen).
3. Let op vage of overdreven claims: Greenwashing maakt vaak gebruik van vage en misleidende taal om de indruk te wekken dat een product of bedrijf duurzaam is. Wees op je hoede voor overdreven claims die te mooi klinken om waar te zijn. Denk aan hele goedkope kledingstukken waarop staat dat deze eerlijk en duurzaam gemaakt zijn. Duurzame producten hebben vaak hogere kosten vanwege productiemethoden en arbeidsomstandigheden. Kijk naar concrete feiten en bewijzen in plaats van marketingpraatjes.
Hieronder bijna twee identieke Kaftan jurken. De eerste jurk is van Basic Apparel, gemaakt van 100% GOTS Biologisch Katoen. Prijs €120,-. De tweede jurk is van de Hema, gemaakt van 100% katoen. Prijs €30,-!!
WanderWood, écht duurzaam!
Bij WanderWood kiezen we alleen voor (kleding) merken die transparant zijn over hun productieprocessen. Waar is het product gemaakt en van welke materialen? Doen ze dit als overtuiging om de wereld groener te maken, of alleen om meer te kunnen verkopen?
Wij beschikken over de kennis van materialen die minimale impact hebben op het milieu. We hebben inzicht in welke kledingmerken daadwerkelijk duurzaam zijn. Eerlijkheid en transparantie naar onze klanten toe zijn voor ons van groot belang. We willen dat je weet dat elke aankoop die je bij ons doet, zo min mogelijk impact heeft op het milieu en dat je niet misleid wordt.
* Scan de QR code in het productlabel van ArmedAngels en bekijk de hele geschiedenis van het product. Zo krijg jij bewijs dat dit product echt gerecycled is!
Daarnaast hechten we veel waarde aan goede arbeidsomstandigheden en eerlijke betaling voor de werknemers. Alle producten die we selecteren voor WanderWood moeten aan deze normen voldoen. We streven ernaar om een positieve impact te hebben op zowel het milieu als de mensen die betrokken zijn bij het productieproces.
Bij ons kun je met een gerust hart winkelen, wetende dat jouw keuzes bijdragen aan een duurzamere wereld.
Conclusie:
Het is dus belangrijk om sceptisch te zijn en niet alleen af te gaan op oppervlakkige claims. Gebruik bovenstaande tips en steun kledingmerken en winkels waarbij het hun missie is om de wereld samen een stukje mooier en duurzamer te maken.
TIP! In onze volgende blog zullen we verder in gaan op Greenwashing en een aantal voorbeelden geven van kledingmerken die aan Greenwashing doen.
Heb je nog een vraag over deze blog? Of wil je hier nog iets over delen? Laat hieronder een bericht achter.
Meer informatie
Ben jij na het lezen van deze blog overtuigd om echt duurzame kleding te kopen? Vind je het tof om op de hoogte te blijven van onze collectie, nieuwigheden in de winkel en andere leuke weetjes en feitjes op het gebied van duurzaam shoppen? Volg ons op Instagram @wanderwood_denbosch en/of schrijf je in voor de Earth Friendly Nieuwsbrief.
Heb jij zin om gezellig bij ons in de winkel te komen rondsnuffelen, zodat jij wellicht tegen jouw favoriete nieuwe kledingstuk aanloopt? Je vindt ons in de Snellestraat op nummer 14 in de Bossche binnenstad. Liever direct – online – al een kijkje nemen? Breng dan nu een bezoek aan onze webshop.
Tot snel! Liefs Team Wanderwood